Întărirea imunității și a sistemului imunitar la adulți

07.01.2023

Te confrunți foarte des cu stări de oboseală, răceli sau gripe? Atunci s-ar putea să te confrunți cu un sistem imunitar scăzut și ai nevoie de întărirea sistemului imunitar natural.

Sistemul imunitar este unul dintre cele mai importante sisteme ale organismului nostru și este responsabil cu protejarea acestuia împotriva bacteriilor, virusurilor și altor agenți patogeni.

Cu toate acestea, sistemul nostru imunitar poate deveni slăbit în timp, ceea ce poate duce la un risc crescut de îmbolnăvire dar și la alte afecțiuni sau chiar la boli cronice.

Sistemul imunitar este un sistem complex care, atunci când funcționează în mod optim, te protejează împotriva infecțiilor și a altor probleme de sănătate. El funcționează prin identificarea și distrugerea substanțelor străine sau a celulelor bolnave care îți pot afecta sănătatea.

Întărirea sistemului imunitar este benefică pentru orice persoană, indiferent de vârstă, deoarece aceasta îți oferă o protecție mai bună împotriva bolilor și a infecțiilor și te ajută să te bucuri de o stare de bine generală.

În acest articol, vom discuta mai multe despre ce este sistemul imunitar și cum funcționează, precum și despre câteva metode naturale prin care îl poți îmbunătăți pentru a te bucura de un sistem imunitar puternic și sănătos.

Ce este sistemul imunitar și ce rol are?

Sursă foto: nytimes

Sistemul imunitar este un mecanism de apărare al organismului care are rolul de a proteja organismul de agenții patogeni precum bacterii, viruși și paraziți.

Acest sistem este format din mai multe organe, celule și molecule care lucrează împreună pentru a identifica și elimina substanțele dăunătoare din organism.

Sistemul imunitar este împărțit în două tipuri:

  • sistemul imunitar înnăscut;

  • sistemul imunitar adaptiv.

Sistemul imunitar înnăscut cu care ne naștem, include pielea, mucoasele precum cea a tractului respirator, gastrointestinal sau genito-urinar și corneea ochiului și reacționează imediat după expunerea la un agent patogen, creând bariere fizice care ne vor proteja corpul.

Răspunsul imun innascut este primul răspuns al organismului la o amenințare și este activ imediat după expunerea la un agent patogen.

Acest răspuns implică mai multe mecanisme de apărare, cum ar fi producția de mucus care înconjoară agenții patogeni și împiedică răspândirea lor în organism.

Sistemul imunitar adaptiv, se adaptează în mod specific la fiecare infecție nouă și poate produce anticorpi specifici pentru a o combate.

Răspunsul imun adaptiv, este practic, un răspuns specific și învățat de către organismul nostru, care se dezvoltă după expunerea organismului la un agent patogen.

Acest răspuns implică producția de anticorpi specifici care atacă agentul patogen și îl elimină din organism. De asemenea, răspunsul imun adaptiv implică și dezvoltarea de memorie imună, astfel încât organismul să poată recunoaște și elimina mai rapid agentul patogen dacă se întâlnește din nou cu el.

Acest proces poate dura câteva săptămâni, dar oferă protecție mai bună împotriva viitoarelor infecții cu același agent patogen.

Întărirea sistemului imunitar și a imunității la adulți

Sursă foto: ukri

Este important să acordăm o atenție deosebită întăririi sistemului imunitar și a imunității ca adulți, deoarece sistemul nostru imunitar joacă un rol crucial în menținerea sănătății noastre generale, atât cea fizică cât și emoțională dar și în protejarea împotriva infecțiilor și a altor boli.

Cu cât sistemul imunitar este mai puternic, cu atât acesta poate face mai față amenințărilor la adresa sănătății noastre, ne poate ajuta la prevenirea bolilor și la recuperarea mai rapidă după o boală și ne vom bucura de o stare de bine psihică și fizică bună dar și de foarte multă energie.

Așadar întărirea imunității și sistemului nostru imunitar ca adulți ar trebui să fie o prioritate pentru noi.

Creșterea sistemului imunitar - beneficii pentru organism

Sursă foto: myupchar

Iată, câteva avantaje de care te bucuri prin creșterea sistemului imunitar:

  1. Prevenirea bolilor: un sistem imunitar puternic ajuta la prevenirea bolilor prin recunoașterea și distrugerea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virusurile;

  2. Protecție împotriva infecțiilor: atunci când contribuim la creșterea sistemului nostru imunitar acesta va fi puternic și va lupta împotriva infecțiilor și poate accelera recuperarea după o boală;

  3. Îmbunătățirea sănătății generale: un sistem imunitar puternic îmbunătățește sănătatea generală prin protejarea împotriva bolilor și infecțiilor, prin întărirea capacității organismului de a se recupera după o boală și prin creșterea nivelului de energie;

  4. Îmbunătățirea funcției cognitive: un sistem imunitar puternic poate îmbunătăți funcția cognitive prin protejarea împotriva infecțiilor care pot afecta creierul;

  5. Îmbunătățirea aspectului fizic: un sistem imunitar puternic iti poate îmbunătăți inclusiv aspectul fizic, deoarece vei arata mai odihnit și mai energic, dar și prin protejarea împotriva infecțiilor și a altor probleme de sănătate care pot afecta pielea, părul și unghiile;

  6. Îmbunătățirea stării de spirit: dacă avem un sistem imunitar puternic ni se va îmbutăți inclusiv starea de spirit prin protejarea împotriva bolilor și infecțiilor care pot provoca oboseală și alte simptome negative.

Cum întărim sistemul imunitar?

Sursă foto: onlymyhealth

Dacă te întrebi cum întărim sistemul imunitar, este important să știi că acesta se face în mare parte prin adoptarea unui stil de viață sănătos din mai multe puncte de vedere.

Stilul de viață nesănătos, lipsa somnului, tratamentele medicamentoase, anumite boli cronice dar și înaintarea în vârstă sunt doar unii dintre factorii care ne pot afecta sistemul imunitar.

Așadar, dacă suferi de stări de oboseală frecventă, de infecții, răceli sau gripe frecvente sau recurente, de probleme cum ar fi vindecarea foarte lentă a rănilor, sensibilitate crescută la alergii, probleme digestive, sau chiar piele uscată și probleme cu părul și unghiile, ar trebui să îți revizuiești stilul de viață și să iei măsuri pentru creșterea sistemului imunitar.

Deci, un prim pas pe care îl avem de făcut atunci când referim la cum întărim sistemul imunitar este să depistăm dacă experimentăm unele dintre aceste simptome și să începem să prevenim, schimbându-ne stilul de viață și abordând metode sănătoase și eficiente care să ne facă să ne simțim bine și să fim sănătoși.

Nu avem lucruri foarte complicate de făcut pentru a ne întări sistemul imunitar ci trebuie doar să acordăm o atenție deosebită stilul nostru de viață, de la alimentație, la odihnă, gestionarea perioadelor stresante din viața noastră care ne pot afecta extrem de mult sistemul imunitar și exercițiile fizice.

Făcând toate aceste lucruri, nu doar că vom avea parte de un sistem imunitar puternic, însă vom ține la distanță foarte multe boli și afecțiuni pe termen lung bucurându-ne de viață și de o sănătate radiantă.

 Cum obții un sistem imunitar puternic în mod natural? 

Sursă foto: docduben

Așa cum am spus nu trebuie să facem lucruri foarte complicate pentru a ne menține un sistem imunitar puternic în mod natural.

Deci, dacă te întrebi cum obții un sistem imunitar puternic în mod natural, poți face asta prin mai multe metode.

Iată unele dintre cele mai simple și comune modalități de a obține un sistem imunitar puternic.


Adoptarea unei diete sănătoase

Unul dintre cele mai bune moduri de a întări sistemul imunitar este prin adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate dar și prin abordarea unor exerciții fizice regulate.

Alimentația sănătoasă este esențială pentru menținerea unei sănătăți bune și pentru întărirea sistemului nostru imunitar. Exista o serie de alimente care sunt bogate în nutrienți esențiali care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Spre exemplu, alimentele bogate în vitamine și minerale, cum ar fi fructele și legumele, sunt esențiale pentru întărirea sistemului nostru imunitar.

Bananele, catina, aronia sau fructele precum citricele sunt bogate în vitamina C și acestea pot ajuta la întărirea sistemului imunitar, în timp ce spanacul este bogat în vitamina A si poate ajuta la menținerea sistemului imunitar puternic.

Mierea este un alt aliment extrem de benefic pentru întărirea imunității, aducându-ți extrem de multe avantaje.

Din acest motiv am creat pentru tine o combinație a celor mai puternice ingrediente care să îți întărească sistemul imunitar în mod natural precum Nectar de Cătină cu Aronia și Miere.

Combinația fructelor de cătină cu fructele de aronia și miere este un complex bogat în vitamine, minerale și alții nutrienți care contribuie la întărirea sistemului imunitar al organismului tău.

Cătina este o sursă bogată de vitamina C și E, care au proprietăți antioxidante și care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

De asemenea cătina conține carotenoide cum ar fi luteină și zeaxantină, care ajută inclusiv la sănătatea ochilor.

Aronia este și ea o sursă bună de vitamina C care ajută la întărirea sistemului imunitar prin protejarea celulelor de radicalii liberi datorită faptului că aceasta conține polifenoli care au proprietăți antiinflamatorii, ținându-te astfel de parte de infecții sau viroze.

Mierea, care este bogată în zaharuri contribuie la îmbunătățirea nivelului de energie al organismului dar și la întărirea sistemului imunitar. Mai mult decât atât aceasta conține numeroși compuși biologici activi cum ar fi polifenolii care contribuie la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamațiilor.

Consumând 30 - 40 ml de nectar în această combinație dimineața, te bucuri de un sistem imunitar puternic, de un efect vitaminizant, imunostimulator, depurativ, antioxidant și antiinflamator dar și de hidratarea mucoasei tractului digestiv.

Și suplimentarea dietei cu legume și fructe, semințe și carne albă slabă sau pește este o modalitate buna de a ne menține sănătoși și avea parte de un sistem imunitar puternic în mod natural.

De asemenea, este important sa evităm sau să limitam consumul de alimente procesate și grase, deoarece acestea pot avea un efect negativ asupra sistemului nostru imunitar dar și a întregului organism.

Alege sa consumi, în schimb alimente sănătoase, cum ar fi peste, care este bogat în acizi grași Omega-3 și poate ajuta la întărirea sistemului imunitar dar și la sănătatea inimii și a creierului.


Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice regulate sunt o modalitate eficientă de a te bucura de un sistem imunitar puternic.

Activitatea fizică aduce extrem de multe beneficii sănătății fizice și mentale, ajutând inclusiv la îmbunătățirea circulației sangvine și la creșterea numărului de globule albe, care lupta împotriva infecțiilor.

Exercițiile fizice ne ajută să ne menținem greutatea corporală sănătoasă, ceea ce poate, de asemenea, să ne ajute să ne menținem sistemul imunitar puternic dar și să ne bucurăm de o stare psihică și emoțională bună.

Dacă nu ești un adept al sporturilor foarte complexe, poți alege să faci plimbări zilnice, care pot ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și la întărirea sistemului imunitar sau poți alege să faci exerciții specifice, cum ar fi yoga sau meditația, care pot ajuta la reducerea stresului și oboselii.

De exemplu, unele poziții de yoga, cum ar fi Sarvangasana (sau poziția capului în jos) sau Halasana (sau poziția furcii), pot stimula glandele limfatice și pot ajuta la drenarea limfei, ceea ce poate ajuta la întărirea sistemului imunitar.


Evită fumatul și alcoolul

Un alt lucru de care trebuie să ții cont dacă vrei să ai un sistem imunitar puternic este să eviți fumatul și consumul excesiv de alcool, deoarece acestea pot avea un efect negativ nu doar asupra sistemului imunitar ci a întregii stări de sănătate.

Mai mult decât atât evitarea fumatului și consumului de alcool îți menține inima puternică și sănătoasă dar și creierul și restul organelor, încetinând inclusiv procesul de îmbătrânire.


Expunerea regulată la lumina naturală

Un alt mod de a întări sistemul imunitar este prin expunerea regulată la lumina naturală.

Expunerea regulată la lumina naturală îți aduce numeroase beneficii pentru sănătate iar unul dintre acestea este cu siguranță întărirea sistemului imunitar.
Din acest motiv în perioada de iarnă, atunci când cantitatea de lumină este mai limitată, majoritatea oamenilor se confruntă cu un sistem imunitar slăbit.

Lumina naturală ajută la reglarea ritmului circadian al organismului care este ritmul biologic intern, care determină perioadele de somn și de veghe ale organismului.

Acest ritm este influențat de nivelul luminii, așadar expunerea la lumina naturală poate ajuta la menținerea unui ritm circadian sănătos.

Lipsa luminii poate avea efecte negative asupra întregului organism dar și a sistemului nostru imunitar ducând astfel la perturbarea ritmului circadian sau bioritmul natural al organismului, insomnii stării negative de dispoziție și chiar la declanșarea depresiei sau a altor tulburări mentale.

Așadar este important să ne asigurăm că ne expunem la suficientă lumină naturală în fiecare zi pentru a ne menține sănătoși.

Expunerea la lumina naturală ajută inclusiv la producerea de vitamina D, care este esențială pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.


Evită stresul și oboseala

Stresul și oboseala pot avea un impact negativ major asupra sistemului imunitar al organismului nostru, predispunandu-ne la diferite afecțiuni sau boli și chiar la un sistem imunitar slăbit.

Stresul duce la o producere mai redusă de hormoni implicați în sistemul nostru imunitar și la creșterea nivelului de cortizol. Acest lucru împiedică organismul să răspundă în mod adecvat la agenți patogeni și poate duce la o mai mare susceptibilitate la boli.

Oboseala are și ea un impact similar asupra sistemului nostru imunitar deoarece atunci când organismul nostru este obosit îi va fi extrem de dificil să lupte împotriva infecțiilor și astfel va fi mult mai predispus la boli, viroze sau infecții.

Deoarece în perioadele stresante sau cele de oboseală acută sistemul imunitar va produce mai puțini anticorpi, este important să evităm pe cât posibil stresul și oboseala excesivă, deoarece acestea pot slăbi sistemul imunitar.

Dacă nu reușești să faci acest lucru te poți ajuta de metode complementare precum meditația, băile relaxante, SPA-ul sau masajul.


Dormi suficient

Un alt mod de a întări sistemul imunitar este prin obținerea unei cantități suficiente de somn. Somnul este esențial pentru repararea și regenerarea organismului, iar un somn suficient poate ajuta la îmbunătățirea funcționării sistemului nostru imunitar.

Stabilește-ți un program de somn regulat, care să îți permită să dormi între 7 și 8 ore pe noapte. În acest fel, organismul tău va primi cantitatea necesară de somn pentru a se putea regenera și pentru a face față cu brio oricărui agent patogen.

Dacă nu reușești să adormi foarte repede sau ai parte de insomnii încerca să creezi un mediu propice pentru somn, care să te ajute să te relaxezi înainte de somn.

Spre exemplu, asigură-te că ai o temperatura confortabilă în dormitor care să fie cuprinsă între 15 și 19° Celsius , deoarece o temperatură prea ridicată nu te va ajuta să adormi mai repede. Un alt lucru pe care îl poți face pentru a te bucura de un somn odihnitor și a te trezi energic este să acorzi o atenție deosebită și locului de dormit, precum saltelei, pernelor dar și lenjeriei de pat.

Te poți folosi inclusiv de o muzică relaxantă sau de o meditație pentru relaxare înainte de somn, pentru a-ți elibera mintea de griji și a adormi mai rapid.

Aceste mici schimbări pot face o diferentă mare în calitatea somnului și pot ajuta la întărirea sistemului tău imunitar.


Spală-te pe mâini

Spălatul frecvent al mâinilor poate ajuta la prevenirea răspândirii germenilor și la protejarea sistemului imunitar.

Mâinile noastre sunt expuse zilnic la o mulțime de germeni și bacterii în timpul activităților de zi cu zi și acestea pot transmite anumiți agenți patogeni, care pot fi preluați foarte ușor atunci când sistemul nostru imunitar este mai slăbit.

Spălarea frecventă te ajută să previi răspândirea germenilor și să te bucuri de o sănătate optimă.


Consumă suficiente lichide

Hidratarea este importantă pentru a ne menține sănătatea sistemului imunitar. Ideal ar fi să consumăm cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi.

Consumul de lichide poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și îți poate aduce o multitudine de avantaje.

În primul rând, hidratarea este importantă pentru a menține sănătatea generală a organismului. În al doilea rând, lichidele pot ajuta la diluarea secrețiilor respiratorii și a mucusului, ceea ce poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii.

De asemenea, consumul de lichide poate ajuta la transportul nutrienților și a celulelor imune în tot corpul, ceea ce poate întări sistemul imunitar.

Așadar, consumul de lichide suficiente poate ajuta la menținerea sănătății generale a organismului și poate contribui la întărirea sistemului imunitar.


Evită contactul cu persoanele bolnave

Prevenția este una dintre cele mai bune modalități de a ne întări imunitatea, iar evitarea contactului cu persoanele bolnave are un rol esențial la întărirea sistemului nostru imunitar și la prevenirea răspândirii bolilor și infecțiilor.

O persoană bolnavă poate răspândi germeni și bacterii prin tuse, strănut sau atingere a suprafețelor, fapt care ne face să fim mai predispuși, la rândul nostru la diverse viroze, răceli sau gripe.


Trăiește într-un mediu curat

Mediul în care trăim are un impact puternic asupra imunității noastre. Așadar asigură-te că trăiești într-un mediu curat care poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și îți poate îmbunătăți starea generală a organismului atât cea fizică cât și cea mentală.

Un mediu curat reduce riscul la expunerea de germeni și bacterii care pot cauza diferite infecții sau boli, iar atunci când locuința sau spațiul tău de lucru sunt curate, te vei asigura că te menții sănătos, că nu inhalezi praf sau particule dăunătoare sau că nu ești expus la germeni și bacterii care îți pot cauza probleme respiratorii sau alte probleme de sănătate.

Mai mult decât atât în spațiu curat și organizat fie că vorbim de locuința ta sau de locul de muncă îți va oferi un confort psihic uimitor, ceea ce va duce la o stare de bine generală și la evitarea stresului.


Administrează vitamine prin suplimente naturale

Pentru a preveni aceste probleme și a contribui la creșterea sistemului imunitar, există și anumite suplimente și metode pe care le poți utiliza pe lângă metodele de mai sus.

Acestea pot include administrarea de probiotice, care ajută la menținerea echilibrului bacteriilor sănătoase în tractul digestiv, și administrarea de vitamine și minerale, precum vitamina C, A, D, E, fier, acid folic și zinc, care sunt esențiale pentru funcționarea normală a sistemului imunitar sau prin combinarea fructelor de cătina cu miere, într-un duo delicios de cătina cu miere cu extrem de multe beneficii.

Tratament naturist cu cătină pentru întărirea imunității și a sistemului imunitar

Chiar și în condițiile în care ținem cont de un stil de viață sănătos, dormim suficient și avem o alimentație corespunzătoare bogată în vitamine, minerale și nutrienți, datorită mediului în care trăim dar și a stilului de viață foarte activ pe care îl avem în acest moment cu toții, organismul nostru are nevoie de sprijin în a face față tuturor acestor situații din viața noastră.

Alimentele pe care le consumăm nu mai sunt la fel de bogate în vitamine precum erau în trecut, iar faptul că de cele mai multe ori suntem predispuși stresului sau multitasking-ului, sistemul nostru imunitar poate fi afectat în anumite perioade precum sezoanele cu temperaturi scăzute. Află 7 motive pentru care produsele pe bază de cătină, ar trebui să fie aliatul tău în sezonul rece.

Așadar, am creat pentru tine un nectar delicios și bogat din plantația noastră certificată ecologic, care să te ajute în întărirea sistemului imunitar printr-un tratament naturist pentru întărirea imunității, susținându-ți astfel organismul în mod natural în lupta cu agenții patogeni la care ești predispus, dar și pentru a te simți energic și a face față cu brio tuturor activităților pe care le ai de îndeplinit.

Poți urma acest tratament natural într-o cură de imunizare pentru o perioadă de 3 luni de zile, pentru a obține rezultate vizibile.

Tot ce ai de făcut este să consumi o doză de 30-40 ml de nectar de cătină, în prima parte a zilei și te vei bucura de un sistem imunitar puternic, dar și de o energie incredibilă pe tot parcursul zilei.

Pentru că suntem diferiți am creat mai multe tipuri de nectar de cătină din care poți alege în funcție de preferințele tale în materie de arome.

Mai mult decât atât fiecare formulă, îți aduce beneficii diferite în funcție de fructele utilizate. Marele avantaj al nectarului de cătină este că poate fi administrat inclusiv de copii și de sportivi care practică activități intense, fiind un produs 100% natural care nu conține conservanți, zahar, coloranti sau aditivi.

Nectar simplu de cătină este varianta clasică a nectarului nostru și este extrem de potrivit persoanelor care nu vor să includă mierea în dieta lor, precum veganii sau a persoanelor cu diabet.

Nectarul de cătină cu miere, are un gust delicios și te bucuri inclusiv de proprietăți antibacteriene, antialergice pe care ți le aduce consumul de miere, organismului tău.

Nectar de cătină cu miere și ghimbir, este cel mai potrivit pentru sezonul rece datorită conținutului de ghimbir care întărește sistemul imunitar, poate contribui la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, reduce stările de greață, nivelul de colesterol și riscul de infecție și încetinește inclusiv procesul de îmbătrânire al pielii.

Nectarul de cătină cu miere și ulei esențial de grapefruit, poate fi aliatul tău în sezonul rece dar și atunci când îți dorești un nectar cu un gust deosebit și un miros îmbietor.

Uleiul esențial de grapefruit are efecte energizante și antibacteriene, reduce pofta de mâncare și migrenele și oferă strălucire părului și pielii tale contribuind inclusiv la buna funcționare a sistemului digestiv.

Nectarul de cătină cu miere și afine este o combinație uimitoare pentru sistemul tău imunitar dar și pentru întreg organismul tău, datorită afinelor care protejează organismul de stresul oxidativ și radicalii liberi, contribuie la reglarea presiunii sângelui, îți îmbunătățește frumusețea pielii și îi conferă fermitate.

De asemenea consumul afinelor susține sănătatea creierului și îmbunătățește memoria. Afinele sunt bogate în fier, calciu și magneziu ceea ce va susține sănătatea articulațiilor și oaselor, vor combate inclusiv senzația de picioare obosite și pot reduce leziunile musculare după un antrenament sportiv intens.

Dacă nu te poți hotărî care dintre aceste variante să le urmezi ca și tratament naturist pentru imunitate te poți orienta către un pachet Mix Strop de Soare care conține o combinație a tuturor variantelor de nectar, pentru a le putea gusta pe toate și a te bucura de beneficiile tuturor fructelor incluse în aceste sticle pline de sănătate și vitalitate.


Acum că știi cât de ușor poți să contribui la întărirea sistemului imunitar și a imunității tale, aplică toate aceste metode în viața ta și bucură-te de o sănătate radiantă în fiecare zi.