Catină cu miere : ce beneficii aduce organismului celebrul duo?

27.12.2022

Unul dintre cele mai populare "cocktail-uri" concepute pentru a mentine sanatatea organismului este alcatuit din catina, caruia adesea i se atribuie denumirea de "ginseng romanesc" si din miere, unul dintre cele mai sanatoase si delicioase alimente naturale. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat raspunsuri si solutii pentru diferite afectiuni pe care le intelegeu prea putin si care adesea erau catalogate drept "pedepse divine". Odata cu trecerea timpului, aceasta perceptie s-a schimbat destul de mult, astfel ca in prezent natura a capatat noi valente. Natura nu ofera doar un cadru ideal supravieturii, ci este totodata si cea care ofera numeroase remedii pentru o varietate larga de afectiuni. Atat mierea cat si catina sunt o dovada clara a faptului ca natura ne pune la dispozitie adevarate miracole pentru a ne mentine starea de sanatate.

Consumul de catina cu miere poate avea beneficii pentru sanatate datorita proprietatilor nutritive ale celor doua alimente. Catina este bogata in vitamine, minerale si antioxidantii, care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ. Pe de alta parte, mierea, contine nutrienti benefici si poate avea proprietati antibacteriene si antivirale, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de aparitie al infectiilor. Consumul regulat de catina cu miere poate contribui la o dieta sanatoasa si la mentinerea unei stari generale de bine.

Catina, o sursa importanta de vitamina C

Fructele de catina au un continut important de Vitamina C (de aproape 10 ori mai multa decat fructele citrice), astfel ca ele constituie unul dintre cele mai bune remedii naturale pe care le avem pentru intarirea sistemului imunitar. Consumate in special in sezonul rece (atunci cand organismul este in general mai vulnerabil), fructele de catina pot preveni cu succes racelile de sezon sau chiar si gripa. In plus, catina contine si o cantitate mare de beta-caroten (chiar mai mare decat cea pe care o regasim in morcovi), care in organism se transforma in Vitamina A. Gratie aportului de vitamina C, catina are totodata si un puternic efect antitumoral, reducand semnificativ sansele de a dezvolta anumite tipuri de neoplazii maligne.

Mierea, un indulcitor sanatos si un veritabil energizant

Mierea este departe unul dintre cei mai populari indulcitori naturali, aceasta fiind utilizata in acest scop in numeroase culturi, existand referinte cu privire la intrebuintarea acesteia chiar si acum 2.500 ani. Numeroasele beneficii pe care le aduce organismului, au transformat mierea intr-un ingredient de baza pentru multe medicamente utilizate in tratamentele naturiste. Mierea nu este doar un aliment sanatos, ci si unul versatil daca tinem cont de posibilitatile multiple in care aceasta poate fi consumata. Desi este utilizata adesea ca un substitut pentru zahar, mierea este recunoscuta simultan si pentru faptul ca este un veritabil energizant natural.

Catina cu miere, sanatate la superlativ

Rareori catina este consumata ca atare, astfel ca una dintre combinatiile in care catina se regaseste, este alaturi de mierea de albine. Acest duo popular este foarte bine-cunoscut pentru beneficiile multiple pe care le aduce organismului, in special daca este consumat cu regularitate. Iata asadar cateva motive solide pentru care sa introduci in alimentatia zilnica si catina cu miere:

- imunitate: unul dintre cele mai cunscute beneficii ale asocierii catinei cu mierea de albine este intarirea sistemului imunitar. Mierea si catina dispun de importante proprietati antibacteriene si antibiotice, fapt pentru care este consumul acestora poate preveni cu succes virozele si reduce simptomele neplacute cauzate de raceli.

- energie: desi mierea are cea mai mare pondere in ceea ce priveste energia oferita, in combinatie cu catina, acest aliment se transforma nu doar intr-un puternic energizant, ci si un vitaminizant excelent. Vitaminele sunt importante functionarii organismului in fiecare zi, iar catina cu miere reprezinta o sursa veritabila din care se pot obtine.

- detoxifiere: printre beneficiile catinii cu miere se regaseste si detox-ul. Mai exact, mixul dintre cele doua reprezinta un remediu excelent pentru eliminarea toxinelor din organism, in special cele ce se regasesc la nivelul sistemului digestiv si ficatului.

- aliat a inimii: catina cu miere este un remediu foarte bine-cunoscut pentru diferite afectiuni cardiace, avand totodata si capacitatea de a preveni multe dintre acestea, motiv pentru care este recomandat consumul regulat.

- puternic efect antioxidant: mixul de catina cu miere are si un puternic efect antioxidant, acestia avand un rol extrem de important in prevenirea sau amanarea oxidarii altor molecule.

- imbunatateste vederea: catina cu miere contine o cantitate importanta de beta-caroten, care odata ajuns in organism se transforma in Vitamina A, cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra vederii.

- efect antiinflamator: consumul de catina cu miere este benefic si in ameliorarea durerilor in mod natural gratie potentialului antiinflamator.

Catina cu miere, un cumul de macroelemente si microelemente

Dincolo de cantitatea importanta de vitamina C provenita din fructele de catina, mixul de catina cu miere contine o serie de alte vitamine si oligoelemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, dar si Magneziu si Calciu. La acestea se adauga si flavonoidele, acizii grasi si Omega 3, 6, 7, 9. La cealalt capat, mirea contine microelemente asemanatoare cu cele care se regasesc in sangele uman, fapt pentru care este asimilata cu mare usurinta de catre organism.

Cum se administreaza corect catina cu miere?

Mixul de catina cu miere este adesea catalogat un elixir al sanatatii, consumul acesteia trebuie intotdeauna facut in mod corect. Mai exact, catina cu miere poate fi consumata ca atare, administrand copiilor 1 lingurita pe zi, iar adultii pot lua pana la 2 lingurite pe zi. Catina cu miere este un energizant puternic, de aceea este recomandat ca aceasta sa se administreze pe stomacul gol, dimineata. Mai mult decat atat, gratie acestui efect, catina cu miere poate substitui cu usurinta nelipsita cafea.

Exista situatii cand ar trebui sa evit catina cu miere?

Desi catina cu miere este un amestec ce poate aduce o multime de beneficii organismului, avand in componenta sa numai ingrediente naturale, exista cateva situatii in care consumul de catina cu miere ar trebui limitat sau uneori chiar exclus in anumite situatii foarte rare. Inainte de a consuma catina cu miere, este esential sa te asiguri ca:

Este important de retinut faptul ca beneficiile consumului de catina cu miere pot varia in functie de starea de sanatate individuala si de alte factori, cum ar fi dieta si stilul de viata. De asemenea, este important sa achizitionati catina si miere de calitate, pentru a va asigura ca obtineti cele mai bune beneficii pentru sanatate. In general, consumul de catina cu miere poate fi o adaugare benefica la o dieta sanatoasa si poate contribui la mentinerea unei stari de bine generale.

Nectarul de catina cu miere pe care il gasesti la noi pe site este in proportie de 100% natural (70% suc de catina si 30% miere de albine poliflora). Produsul este obtinut prin presare la rece si pasteurizare joasa la 60 de grade Celsius, fara a avea in componenta sa adaos de apa, zaharuri sau conservanti. Astfel, am pregatit pentru tine nu doar un produs 100% sanatos, ci si un deliciu care este atat pe placul celor mici, cat si al adultilor.